Aydın Belediyesi’nin; Aydın Valiliği, Aydın Belediyesi ve Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) arasında imzalanan protokol ile 27 Mart 2010 tarihine kadar 15 yıllığına Tralleis Antik Kenti Kazıları’na tahsis edilen kazı evinin tahliyesini istediği iddia edildi.
1994 yılında Aydın Valiliği ve ADÜ ile dönemin Belediye Başkanı Hüseyin Aksu tarafından imzalanan protokol ile Aydın Belediyesi yükümlülükleri arasında Tralleis kazısının geleceği konusunda kazı evi, restorasyon merkezi ve depo olarak Kemer Mahallesi’nde kompleks bir yapı tasarlanmış, daha sonra bu bina kazıda görev alan öğrencilerin çalışabileceği, konaklayabileceği ve kazı malzemelerinin depolanabileceği bir duruma getirilmişti.
Üç kurum ar lokal seo asında imzalanan protokol ile bu bina 15 yıllığına Tralleis Antik Kenti Kazılarına tahsis edilmişti. İmzalanan protokolün 27 Mart 2010 tarihinde sona ermesinin ardından kazı evinin yer sorunu ortaya çıkmış, kazı yetkilileri Aydın Valiliği ve ADÜ’yle birlikte Aydın Belediyesi’ne başvurarak protokolün uzatılmasını talep etmişti.
BELEDİYE KAPI ÖNÜNE KOYUYOR
Protokol süresinin sona ermesinin ardından dün ikinci kez 3 belediye görevlisinin Tralleis Kazı Evine gelerek sözlü tahliye talebini kendilerine ilettiğini anımsatan Tralleis Kazı Başkanı Yrd. Doç Dr. Rafet Dinç, “Ellerinde hiçbir resmi belgesi olmayan bu kişiler, 1 haftaya kadar kazı evini boşlatmamızı istedi. Eğer böyle bir şey isteniyorsa Bakanlar Kurulu kararıyla devam eden bir kazıyla ilgili olarak yasal bir tebliğ yapılmalı ve gerekçeler açıkça belirtilmeli. Bu işlem hukuksuz bir şekilde yapılıyor” dedi.
“TACİZ EDİLİYORUZ”
Kazı evinde çalışmaların devam ettiği bir dönemde kendilerinin belediye görevlisi olarak tanıtan kişilerin görevlileri taciz ettiğini ileri süren Dinç, “Yerel yönetim, yaptığı açıklamalarda Tralleis’e destek verdiğini ifade ediyor. Ama biz burada çalışırken; birileri gelip elinde resmi belge olmadan bizi taciz ediyor. Bu da yerel yönetimin bize nasıl bir değer verdiğini açıkça ortaya koyuyor. Biz bu konuda İdare Mahkemesine başvurarak, yasal süreci başlatıyoruz. Yasal sürecin sonu bizim lehimize veya aleyhimize sonuçlanırsa; sonuçlara katlanmaya hazırız. Ancak bizim yerel yönetimden isteğimiz 2010 yılı kazı programının belli olduğu ve hazırlıkların devam ettiği bir dönemde hukuki süreç sona erinceye kadar bizi rahat bırakmasıdır” şeklinde konuştu.
“KARAR YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLSİN”
Menderes Havzası Kültürlerini Araştırma ve Yaşatma Derneği (MEKYAD) yönetim kurulu üyesi Mehmet Salcı da, Tralleis’in Aydın’ın tanıtımı ve ekonomisi bakımından çok önemli olduğuna işaret ederek, Aydın Belediyesi’nin daha önce 2 kez uzatılan protokolün yeniden uzatılması konusunda kendilerine yardımcı olmasını beklediklerini kaydetti. Tralleis’e verilen her türlü desteğin yanında olduklarını belirten Salcı, her türlü taş koymayı kınayacaklarını ve bunlarla mücadele edeceklerinin altını çizerek, “Bu çalışmaların önüne engel olmaya çalışanları esefle kınıyoruz. Bunu yapan kim veya hangi kurum olursa olsun biz her zaman bunların karşısına olacağız. Ben burada bir yanlış anlaşılma olduğunu veya kararın yeterince irdelenmediğini düşünüyorum. İnşallah hukuki sürece gerek kalmadan bu sorun çözülür. Aksi takdirde mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.
Kategori : GÜNCEL