Zonguldak için 1 saat iş bırakılacak

  • Ana Sayfa
  • Zonguldak için 1 saat iş bırakılacak
Zonguldak için 1 saat iş bırakılacak
30 kişiye mezar olan Zonguldak'taki kaza sonrasında madenciler iş bırakıyor. Eylem 1 saat sürecek. Abone ol

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, grizu patlamasıyla birlikte göçük olduğu için daha açığa çıkan karbonmonoksit gazının daha büyük faciaya yol açmadığını söyledi.

Bütün madenlerde çarşamba günü ise eylem var. Madenciler ölen 30 işçi için 1 saat iş bırakma eylemi yapacak.

Muslu, sendika yöneticileriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, 17 Mayısta maden ocağında eksi 540 kodunda meydana gelen grizu faciasında 28 işçinin yaşamını yitirdiğini, 2 kişiyi de arama çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

TAŞERON FİRMANIN İŞİ

Muslu, grizu faciasının meydana geldiği Karadon Müessesesi eksi 540 kodunda taşeron şirket çalıştığına işaret ed seo ajansı erek, şunları kaydetti:

"TTK bünyesinde yer altında hazırlık işlerinde çalışan 3 taşeron şirket bulunuyor. Yer altındaki ilk iş, Kozlu Müessesesinde 2004 yılı Ağustos ayında verildi. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak, yer altına taşeron sokma düşüncesi gündeme geldiğinde şiddetle karşı çıktık.''

''FACİANIN GELECEĞİNİ SÖYLEMİŞTİK''

Karadon'da taşeron şirketin çalıştığı eksi 540 kodunda yaşanan facianın geleceğini daha işin başında söylediklerine dikkati çeken Muslu, şöyle devam etti:

''Bu nedenle biz bu olaya kaza demekten imtina ediyoruz ve dikkat ettiğiniz gibi baştan beri bir faciadan bahsediyoruz. Buradan bir kez daha uyarıyoruz, yer altında yürümek için bile bir eğitim gerekir. Çünkü her iş yerinin ve çalışan herkesin bir şekilde birbiriyle bağlantısı vardır. Yapılabilecek en küçük bir hata, o bölgede, hatta yol ve hava akımı itibariyle birbirlerini etkileyen kilometrelerce mesafede çalışan insanların hayatını doğrudan etkileyebilmektedir. Eğitim, işe alınırken başlar ve çalışma süreci içinde periyodik devam eder. Yedeklik, ustalık gibi yılları kapsayan süreçler yaşanır.''

GÖÇÜK OLMASA FACİA BÜYÜRDÜ

Muslu, yaşanan facianın olduğu bölgede meydana gelen göçüğün facianın çok daha büyümesini engellediğine işaret ederek ''Patlama neticesinde o büyük göçük olmasaydı, belki de Gelik İşletme Müdürlüğümüzde çalışan 2 bin işçimiz, gündüz vardiyasında çalışan 700-800 madencimiz, karbonmonoksit gazı göçükten geçerek çalışanlarımıza kadar ulaşacaktı, o da daha büyük faciaya yol açabilirdi'' dedi.

HERŞEYE RAĞMEN ÜRETİM SÜRÜYOR

Muslu, tüm risklere ve zorluklara rağmen üretimin sürdürüldüğünü, Türkiye'nin yıllık kömür ihtiyacının 20 milyon ton olduğunu belirterek, bunun yaklaşık 5 milyon tonunun demir-çelik sektöründe tüketildiğini bildirdi.

ÖLEN İŞÇİLER İÇİN EYLEM

Muslu, yaşanan faciaya karşı tepkilerinin basın açıklamasıyla sınırlı kalmayacağını ifade ederek, şöyle dedi:

''Tüm iş yerlerimizde 26 mayısta 30 şehidimizi rahmetle anacak ve 1 saat iş bırakma eylemi yapacağız. Sabah vardiyasında tüm iş yerlerimizde madenci arkadaşlarımıza bilgilendirme toplantıları yapacak ve bir bildiri okuyacağız. Bu eylemimize Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile yönetim kurulu da destek verecek.''

Muslu, grizu faciasında şehit olan 30 madencinin ailelerine Türk-İş ve sendika adına 5'er bin lira maddi yardımda bulunacaklarını bildirdi.



Kategori : GÜNCEL