Hatayın heykeli dikilecek böceği

  • Ana Sayfa
  • Hatayın heykeli dikilecek böceği
Hatayın heykeli dikilecek böceği
Şaka değil gerçek... Hatay'da Akbez beldesinin girişine bu böceğin heykeli dikiliyor. Neden derseniz... Abone ol

Bu öyle sıradan bir böcek değil. Dünyada tek. Onu eşsiz kılan ise kafasındaki antenleri... Dünya üzerinde bir bizdeki "Akdeniz Geyik Böceği"nin 6 tane anteni var. İşte o yüzden Akbez beldesinin girişine bu böceğin heykeli dikiliyor.

Akbez Belde Belediye Başkanı Abdurrahman Demirel, Amanos Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği (AÇED) yöneticilerinin çabasıyla 6 antenli geyik böceğinin (Lucanus Cervus Akbesianus) dünya literatürüne girdiğini söyledi.

Dünya genelinde 800 çeşit geyik böceğine rastlanıldığı, ancak 6 antenlisinin sadece Amanos Dağları'nda bulunduğunu iddia eden Demirel, şöyle devam etti:

' youtuber '1897 yılında Planet adında Alman bilim adamı ilk 6 antenli böceği bizim kasabada bulduğu için adını da 'Akbez Geyik Böceği' koymuş. Ünlü hiçbir şeyi olmayan kasabamızın yurt dışına kaçırılmasına engel olduğumuz bu böcekle beldemizin tanınmasını sağlayacağız. Geçtiğimiz yıllarda Japonya'da koleksiyonerler arasında 30 bin dolara alıcı bulan ve 'mushi king 'adlı çizgi filmin başrol karakteri olan böcek sayesinde beldeye turist çekmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, Gaziantep, Kilis ve Hatay üçgeninde bulunan ilçemizin girişine beldenin sembolü olan 'Geyik Böceği'nin heykelini dikeceğiz.''

BÖCEĞİN ÇOĞALMASI İÇİN VATANDAŞ BİLİNÇLENDİRİLDİ

AÇED 2. Başkanı Nazım Sönmez de, uzak doğu ülkelerinde altı antenli geyik böceklerine büyük ilgi olduğunu belirterek, bu böceklerin büyük paralarla alıcı bulduğunu, bu nedenle uzun yıllardır böcekleri yurt dışına kaçırmak isteyenlerle mücadele ettiklerini söyledi.


Geyik Böceği'nin neslinin devamı ve ''Börtü Böcek Etkinlikleri Tanıtımı Projesi'' için Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Küresel Çevre Fonu'ndan 10 bin dolar maddi destek geldiğini anımsatan Sönmez, şunları kaydetti:

''Geyik Böceği'nin tanıtımı, korunması, neslinin çoğalması ve vatandaşların bilinçlenmesi için AÇED tarafından hazırlanan projeyi, Dünya Bankası da destek programına alarak 10 bin dolar yardım gönderdi. Projede bilim adamı, dağcı, çevreci 50 kişi bulunuyor. Böcek için afiş, tanıtım kitapçığı, internet Web Sitesi oluşturduk. Tüm bölge halkını böcek konusunda bilinçlendiriyoruz. Ayrıca, kaymakamlık ve güvenlik ekipleriyle sürekli iş birliği içindeyiz, bölgede geyik böceğiyle ilgilenen yabancı gördük mü hemen girişimlerde bulunarak kimliğini ve neden bölgeye geldiğini araştırıyoruz. Proje kapsamında, Amanos Dağları'nın, bitki, böcek, şelale ve mağaralarının haritasını da çıkarmaya çalışıyoruz.''

BÖCEK DÖVÜŞÜNDE KULLANILIYOR

Sönmez, 12 ile 15 santim uzunluğunda olan geyik böceklerinin, uzak doğu ülkelerinde oldukça fazla rağbet gördüğünü ve hobi olarak beslendiğini söyledi.

Böceklerin, öldükten sonra süsleme sanatında kullanıldığını ifade eden Sönmez, canlılarının ise yüksek bahislerle böcek dövüşlerinde kullanıldığını sözlerine ekledi.



Kategori : GÜNCEL