Belediye'den Yuri Gecesi'ne destek

  • Ana Sayfa
  • Belediye'den Yuri Gecesi'ne destek
Belediye'den Yuri Gecesi'ne destek
Uluslararası Astronomi Birliği, Unesco ve Birleşmiş Milletler 2009 yılını “Dünya Astronomi Yılı” ilan ettiler.Abone olBu çerçevede bir araya gelen İstanbul Astronomi Toplulukları 11 Nisan 2009 tarihinde İstanbul’un ilk Yuri Gecesi etkinliğini düzenlendi.

Bu yıl ikincisi düzenlenecek olan etkinlikte geçen yıl ulaşılan 1000 kişilik katılımın daha geniş bir kitleye dönüştürülebilmesi hedefleniyor. Yuri Gecesi’nin öncelikli amacı insanoğlunun uzaya ilk çıkışını kutlamaktır tütsü . Ayrıca, halkın uzay keşiflerine karşı merakını, ilgisini arttırmak, yeni nesil keşifçilere ilham kaynağı olabilmektir. Yuri Gecesi sayesinde Dünya çapında gençlerden oluşan bir eğlence ve eğitim ağı kurulabiliyor.

Beşiktaş Belediyesi'nin de desteğiyle 9-12 Nisan 2010 tarihlerinde İstanbul’da ikincisi gerçekleşecek olan bu uzay festivali, 7’den 70’e her insana hitap eden aktiviteler içeriyor: konferanslar, oyunlar, gökevi seansları, gece ve gündüz gözlemleri, film ve belgesel gösterimlerinin yanı sıra konserler yapılıyor.

İstanbul Astronomi Toplulukları, İstanbul’da astronomi kulübü olan altı üniversite – İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Doğuş Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve İstanbul Kültür Üniversitesi – bünyesindeki amatör gökyüzü meraklıları tarafından kuruldu.

Yuri Gecesi 2001’den bu yana her yıl 12 Nisan tarihinde uzayın keşfiyle ilgili iki önemli mihenk taşının anısına kutlanıyor. Bunlardan ilki 12 Nisan 1961’de uzaya çıkan ilk insan Yuri Gagarin, ikincisi 12 Nisan 1981’de uzaya çıkan ilk uzay mekiği STS-1’dir.

2004 senesinde bu etkinlik en büyük ilgiye ulaşmış ve Dünya genelinde 34 ülkede 75 farklı etkinlikle kutlandı. Etkinliği kutlayan şehirler arasında Los Angeles, Stockholm, Antarctica, San Francisco, Tel Aviv, Tokyo gibi önemli yerler varken ayrıca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda da kutlamalar düzenlendi.



Kategori : GÜNCEL