Otomobil göstergeleri Türkçe olacak

  • Ana Sayfa
  • Otomobil göstergeleri Türkçe olacak
Otomobil göstergeleri Türkçe olacak
Otomobil, cep telefonu, televizyon ve bilgisayar gibi sık kullanılan dayanıklı tüketim mallarındaki yabancı dil yüzünden çekilen çile nihayet bitiyor...Abone ol

Sanayi Bakanlığı, üretici ve ithalatçılara kullanım kılavuzlarının yanında, ürünlerin üzerindeki ibarelere de Türkçe karşılık şartı getirecek. Buna göre artık ürünlerdeki tuş ve lambaların üzerinde 'fuel' yerine yakıt, 'power' yerine güç, 'button' yerine de düğme yazılacak.

Otomobil ve cep telefonu başta olm tennessee seo ak üzere ithal araç ve elektronik cihazlardaki dil problemi nihayet bitiyor. Sanayi Bakanlığı, Türkiye'de satılan tüm motorlu taşıtlar ile elektronik cihazların üzerindeki yazıların da Türkçe olması şartı getirmeye hazırlanıyor. Bu konuda yeni hazırlanan tasarının yürürlüğe girmesi halinde otomobillerde 'button' kelimesinin yanında 'düğme', 'fuel' lambasının yanında 'yakıt' yazılacak. Ayrıca tüm göstergeler ile diğer tuşlarda da Türkçe karşılıkları yer alacak. Bilgisayar, televizyon ve cep telefonu gibi ürünlerde 'power' ve gibi 'volume' tuşların Türkçesine de yer verilecek. Yürürlükteki Tüketici Kanunu'na göre ithal ürünlerde kullanım kılavuzunun Türkçe olması yeterli sayılıyor. Ürün üzerinde Türkçe ibare şartı yok.

Günlük hayatta kullanılan pek çok dayanıklı tüketim ürünü ve motorlu taşıtların önemli bölümü ithal. Yurtdışında üretilen bu malların üzerindeki ibareler de çoğunlukla İngilizce. Hatta Türkiye'de üretilen pek çok üründe bile Türkçe karşılıklar bulunmuyor. Avrupa'da çok sayıda ülke, sınırları içinde satılan dayanıklı tüketim mallarının üzerinde kendi dillerinde de ibare bulunmasını zorunlu tutuyor. Türkiye'de ise böyle bir uygulama yok. Üreticiler, önceki yıllarda kullanım kılavuzlarında bile Türkçeye yer vermekten kaçınıyordu. Ancak 2003 yılında çıkarılan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun (4077) ile malların bakım, onarım ve kullanım kılavuzlarında Türkçe şartı getirilmişti.



Kategori : GÜNCEL