HAKSEN Başkanı noktayı koydu

HAKSEN Başkanı noktayı koydu
HAKSEN Genel Başkanı Ayhan Çivi, ''Devlet kesesinden sendikacılık yapmak istemiyoruz'' dedi.Abone ol

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu  Başkanı  (HAKSEN)Ayhan Çivi, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde düzenlediği basın toplantısında, Anayasa Komisyonu'nda anayasa değişikliği paketinin görüşülmeye başladığını belirtti.

Çivi, ''Ancak daha görüşmeye başlanmadan gerek iktidar gerek muhalefet kavgaya başlamıştır. Anayasa gibi vatandaşların ve devletin ödev ve sorumluluklarını belirleyen kuralların böylesine kavgalı ortamda konuşulmasını sağlıklı bulmuyoruz'' diye konuştu.

Anayasa değişikliği paketinde özellikle kamu göreviyle ilgili grev ve toplu sö ebay zleşme hakkıyla ilgili sadece ''toplu sözleşmeye'' yer verildiğini ifade eden Çivi, şöyle konuştu:

''Ancak bu hak da doğrusu yarım bir hak olarak öngörülüyor. Zira toplu sözleşmede kamu görevlilerini temsil eden sendikalarla hükümet arasındaki uzlaşmazlık halinde Uzlaştırma Kurulu kararı, nihai karar olarak ortaya konuluyor. Uzlaştırma Kurulu kararının herhangi bir şekilde yargıya intikali de söz konusu değildir. Bu nedenle biz grevsiz bir toplu sözleşme düzenlemesinin kamu görevlilerinin hiçbir derdine derman olamayacağını düşünüyoruz.''

Daha önce sendika üyesi memurlara 10 lira toplu görüşme primi verildiğini belirten Çivi, şunları kaydetti:

''Bu toplu görüşme primi sendikal haklara ve özgürlüklere aykırı bulunarak Anayasa Mahkemesince iptal edilmişti. Ancak bu düzenleme, yetkili konfederasyonlar tarafından ısrarla takip edilerek 3 ayda bir 30 lira şeklinde yeniden gündeme getirilmiştir. Sayın Maliye Bakanımız da bu düzenlemenin yapılacağını açıklamıştır. Sendikal hakların 30 lirayla sınırlandırılmasını asla kabul etmiyoruz. Sendika üyelerimizin aidatlarının kendileri tarafından hür iradeleriyle, sendikaların belirleyeceği miktarda ödenmesini talep ediyoruz. Devlet kesesinden sendikacılık yapmak istemiyoruz.''

Aidatla ilgili bu gelişmenin zamanlamasının ilginç olduğunu savunan Çivi, ''Tam da anayasa değişikliği paketinde grev ve toplu sözleşme hakkının tartışıldığı bir ortamda adeta sendikalara sus payı olarak bu yeniden önerilmiştir. 30 lira karşılığında kamu görevlilerinin grev hakkından vazgeçmesi isteniyor. Emek 30 lirayla karşılanamayacak kadar yücedir'' dedi.

Genel Başkan Çivi, 4/C'nin kölelik düzeni olduğunu öne sürerek, ''4/C dünyada eşi ve benzeri olmayan bir çalışma düzenidir. Bu düzenleme adeta C4 olarak hükümetin elinde patlamıştır. Bu nedenle bir an önce hükümetin bu uygulamadan vazgeçmesini, halen 4/C'de çalışan arkadaşlarımızın yasal güvenceleriyle kadrolu memur olarak çalıştırılmasını ve 4/C'ye son verilmesini talep ediyoruz'' diye konuştu.



Kategori : ÇALIŞMA HAYATI