Laik düzene son bir saldırı mı?

  • Ana Sayfa
  • Laik düzene son bir saldırı mı?
Laik düzene son bir saldırı mı?
Türkiye'de gündeme gelen anayasa değişikliği paketi, Economist dergisindeki bir makalede de yorumlandı.Abone ol

'Reform ya da ölüm' başlıklı makalede hükümetin anayasa reformları için kendisini bir mücadeleye hazırladığı belirtiliyor.

'Reform hevesinde yeni bir patlama mı, yoksa laik düzene son bir saldırı mı?' diye soran dergi, bu s new hampshire seo service orunun yanıtı ne olursa olsun, AKP hükümetinin laik elitler arasındaki karşıtlarıyla gerilimi artırdığını söylüyor.

Economist, 'Değişiklikler, bir dönem her şeye gücü yeten generallerin ve yargıdaki müttefiklerinin gücünü daha da azaltacak' diyor.
Değişiklikler arasında ileride darbe düzenlemeye çalışabilecek kişilerin sivil mahkemelerde yargılanabilmesinin de olduğunu söyleyen Economist, benzer bir değişikliğin Cumhuriyet Halk Partisi'nin ısrarıyla Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğini kaydediyor ve şöyle devam ediyor;
'CHP gibi laik düzenin bir kalesi olan partinin, seçilmiş yetkililerin generaller üzerindeki otoritesini beyan eden her hamleye karşı çıkmak gibi içgüdüsel bir refleksi var. Bu, AKP'nin önerdiği değişikliklerin neden yargıçların seçilme yöntemini tamamen değiştirmeyi öngördüğünü açıklayabilir. Paket onaylanırsa, Anayasa Mahkemesi üyelerinin çoğunu Cumhurbaşkanı seçecek. Hükümet, çoğu mahkeme yetkilisini atayan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üzerinde de nüfuz kazanacak.'



Kategori : GÜNCEL