Bahar geldi, polenlere dikkat!

Bahar geldi, polenlere dikkat!
Bahar mevsiminin beraberinde gelen polenler en çok çocukları etkiliyor. İşte polenlerden korunma yolları...Abone olBahar mevsiminin beraberinde gelen polenler en çok çocukları etkiliyor. İşte alerjik nezle hakkında bilgiler ve polenlerden korunma yolları...

İlkbaharın gelişiyle birlikte polen alerjisi olanlar, özellikle de çocuklar için zor günler kapıda... Amerikan Hastanesi’nden Dr. Elif Altuğ Kolsuk, çocuklarda polen alerjisini anlatıyor.

Hangi polenler tehlikeli?

Alerjik açıdan önemli olan polen grubu 20-60 m lokal seo ikron büyüklüğünde olup, çok uzak mesafelere taşınabilenlerdir. Bu polenler hava değişiklikleri ile daha küçük parçacıklara bölünür ve dağılmaları daha da kolaylaşırken, alerjik kişileri hapşırtan, öksürten veya kaşındıran yakınmalara yola açar.

Her polen alerjiye yol açmaz. Polen boyutları, solunan havadaki polen miktarı ve polenlerin havada kalma süreleri alerjen yapılarını belirler. Ülkemizde bölgesel farklılıklar olmasına rağmen atmosferde en çok polen bulunan aylar nisan ve hazirandır. Bu aylarda sıklıkla çayır polenleri etkilidir. Hedef organları ise burun ve akciğerlerdir. Eylül ve ekim aylarında ise ot polenleri atmosfere yayılır.

Alerjik nezle ve alerjik astım

Etkilenme burunda ise "alerjik nezle", akciğerde ise "alerjik astım" rahatsızlığı ortaya çıkar. Yeni yaklaşımlara göre burun ve akciğeri tek bir hava yolu olarak değerlendiriyoruz. Çünkü astımlı hastaların yüzde 80'inden fazlasında alerjik nezle gözlenir. Alerjik nezlesi olanların da yüzde 20-40'ında astım vardır.

Alerjik nezle burun akıntısı, hapşırma, burunda kaşıntı ve tıkanıklık; astım ise tekrarlayan öksürük, hırıltı, nefes darlığı ve atakları, göğüsten ıslık sesi gelmesi, koşma, ağlama ve gülmekle ortaya çıkan veya gece uyandıran öksürük gibi belirtiler gösterir. Dış ortamda soluduğumuz havada dolaştıklarından, polenlerden tam korunma mümkün değildir. Atmosferdeki polen miktarı sıcak, kuru ve rüzgarlı havalarda çok fazladır. Yağmurlu günlerde ise polenler su ile yere indiklerinden havadaki miktarları hemen azalır ve alerjik kişiler rahatlar.




Polenlerden korunmanın yolları:


Kategori : SAĞLIK