Eyüplü kadınlara kanser semineri

  • Ana Sayfa
  • Eyüplü kadınlara kanser semineri
Eyüplü kadınlara kanser semineri
Eyüp Belediyesi'nin sağlık seminerleri sürüyor. Eyüplü kadınların ilgi gösterdiği seminerde “Rahim Ağzı Kanseri” masaya yatırıldı. Abone ol

Eyüp Belediyesi ve Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi işbirliği ile hazırlanan “Rahim Ağzı Kanserinden Korunun” konulu seminer Eyüp Belediyesi Nikah Salonu’nda yapıldı.

Seminerde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gülcan Albayrak, rahim ağzı kanserinden korunma ve erken teşhis ile ilgili bilgi verdi.

Sigara içen kadınların rahim ağzı kanserinde risk grubu içerisinde yeraldığını vurgulayan Dr. Albayrak hipnozla vajinismus tedavisi ,  her yıl yaklaşık 500 bin kadına rahim ağzı kanseri tanısı konulduğunu söyledi.

Dr. Gülcün Albayrak, seminerde şu bilgileri verdi: “Rahim ağzı kanseri, kadınlarda ikinci sıklıkta rastlanan kanser türüdür. Rahim ağzı kanserinin yüzde 80'i gelişmekte olan ülkelerde görülür. Yılda 275.000 her gün 650’den fazla kadın rahim ağzı kanserinden hayatını kaybediyor. Rahim ağzı kanseri rahim ağzındaki hücrelerin kötü huylu bir dönüşüm geçirdikten sonra kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşur. Rahim ağzı kanserinin ortaya çıkma nedeni ise HPV  Human Papilloma  virüsüdür.  Hpv virüsleri insandan insana yakın temas yoluyla geçen bir virüs tipi olup 100 tipi tespit edilmiştir. Bunlardan yüksek riskli olanlar rahim ağzı kanserine yol açar.”

10 KADINDAN BİRİ HPV

Dünya Sağlık Örgütüne göre tüm dünyada yaklaşık 630 milyon kişide yani her 10 kişiden birinde hpv virüsü bulunduğunu kaydeden  Dr. Albayrak şöyle konuştu:

“Virüs bulaştıktan sonra kişinin bağışıklık durumuna göre 2 yıl içinde tam iyileşme olur. Veya kronik enfeksiyon haline döner.  Rahim ağzında hücresel değişiklik yaparak kansere yol açabilir. Virüs taşıyan kişi virüs taşıdığını fark etmeyebilir. Eğer kişiye bulaşan hpv tipi siğil yapmayan tip ise kişi virüs taşıdığını bilmeden yaşar. Ve maalesef kanser yapan tiplerin çoğu siğil yapmadığından kişi tehlikeli bir virüsle birlikte yaşadığını bilmez ve temasta bulunduğu kişilere bulaştırmaya devam eder.  Pap-test veya rahim ağzı sürüntü testi olarak ta bilinen smear testi rahim ağzı kanserinin erken tanısında altın standartta bir testtir. Türkiye’de smear yaptırma oranları, eğitim arttıkça, bilgi düzeyi arttıkça yükseliyor.”



Kategori : GÜNCEL