İran devlet bankasından Van'a şube

  • Ana Sayfa
  • İran devlet bankasından Van'a şube
İran devlet bankasından Van'a şube
Van'ın İran'la ticari ilişkilerine finans da eklenecek. İran devlet bankası Van'a şube açmak için talepte bulundu.Abone ol

İran’ın Ankara Büyükelçiliği’nde Ekonomi Müsteşarı olarak görev yapan Ali Masaeli, ülkesinin devlet bankası olan Bank Mellat’a Van da Şube açmak için Vali Münir Karaloğlu ile görüştü.

Sınır ticareti kapsamında gümrük müdürlüğü üzerinden geçen yıl ve bu yıl yapılan ithalat ve ihracat rakamlarını da veren Vali Karaloğlu “2009 yılında İran'la 1.978.652 dolarlık ithalat, 6.742.964 dolarlık ihracat yapılırken, 2010 yılının ilk üç aylık rakamlarına bakıldığı zaman 550.522 ithalat, 2.489.095 dolarlık ihracat gerçekleştirilmiştir. Burada çok büyük bir potansiyel va otel tanıtım r ve biz bunları önemsiyoruz. Bu yapılan ithalat ve ihracatlar Kapıköy-Razi arasında kapının açılmadığı dönemlerdedir ve bu da çok önemlidir” dedi.

Türkiye ile İran arasında Kapıköy-Razi arasındaki sınır kapısının açılması ile ilgili devam eden görüşme ve gelinen noktayı da anlatan Karaloğlu “20 Mart 2010 tarihinde İran da bir toplantı yaptık. Kapının transit geçişe açılması için iki ülke arasında protokoller imzalandı. 2010 yılı içinde Kapıköy-Razi arasındaki kapı iki taraftan karayolu taşımacılığına açılacak. İşte esas patlama o zaman olacak”

TÜCCARIN İRANLA AKREDİTE AÇMA SIKINTISI VAR
İran’la ticaret yapan Türk tüccarlarının finansman ve sigorta sıkıntılarını da aktaran Karaloğlu, Van da açılması düşünülen banka şubesinin esnaf ve tacir için büyük bir önem arz ettiğine vurgu yaptı.

Karaloğlu “İran ile ticaret yapan tüccarlarımızın iki önemli sıkıntıları var. Birincisi Finans ikincisi ise sigortadır. Bu iki problemi çözersek İran ile hem mal alışımız, hem de mal satışımız çok üst seviyelere çıkacaktır. Yani tüccarımızın İran ile akredite açma sıkıntısı var. Bu sıkıntıları da biz İran bankasıyla çözebilirsek burada çok ciddi bir patlama olur. Van İran’la ticaretin gerçek üssü olur. Onun için burada bir İran bankasının açılmasını çok önemsiyoruz” dedi.

EKONOMİ MÜSTEŞARI GÖRÜŞMEDEN UMUTLU AYRILDI

Ekonomi Müsteşarı Ali Masaeli, Vali Karaloğlu’ndan aldıkları olumlu havayı Bankanın üst düzey yöneticilerine ileteceğini söyledi. Masaeli “Buraya gelmemizin sebebi Sayın Valimizden Bank Mellat için Van ile İran arasındaki ticaret hacmini öğrenmekti. Edindiğimiz bilgilerde Vanlı tüccarların İran’la yüksek oranda ithalat ihracat yaptığını öğrendik. Ayrıca Van şehir merkezinden Saray-Kapıköy sınırına giden karayolunun çift şeritli yol olduğunu bilmiyorduk. Vali beyden bunu da öğrenmiş olduk. Bu da bizim için çok önemliydi. Türkiye de Ankara ve İstanbul da şubesi bulunan bankamızın şube sayılarını artırmak istiyoruz. Vali beyden aldığımız bilgileri bankanın üst düzey yetkililerine bir rapor halinde sunacağız” diye konuştu.



Kategori : GÜNCEL