Son yumruklu saldırıları değerlendiren Psikiyatrist Doğan Şahin, 'İnsanlar niyetlerinin başka bir örnek üzerinden başarılı olduğunu görürse şiddet uygulama ihtimali artar. Genel olarak şiddet bulaşıcıdır' dedi.
Geçtiğimiz hafta DTP eski Genel Başkanı Ahmet Türk'ün Samsun'da yumruklu saldırıya uğramasının ardından dün de Enerji Bakanı Taner Yıldız Kayseri'de katıldığı şehit cenazesinde yumruklu saldırıya maruz kaldı.
Bugün de Galatasaray antremanında futbolcular Arda Turan ile Caner Erkin'nin arasındaki kavgada yumruklar konuştu.
kansas seo >
Yumruklu saldırı haberlerinin sonuncusu Çankırı'dan geldi. Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, tartıştığı bir kişi tarafından yumruklandı.
"YUMRUKLAR BULAŞICI MI?"
Yumruklu saldırı haberlerinin ardarda gelmesi akıllara "bu davranış bulaşıcı mıdır?" sorusunu getirdi.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Şahin konuyla ilgili şunları söyledi:
"Bu tür olaylarda etkilenme olur. İnsanlar yumrukla ya da başka bir yöntemle niyet ettikleri şeyin gerçekleştiklerini görürlerse etkileyici olur. Burada niyet ne olabilir. Niyet, isminden bahsettirmiş olmak olabilir, tepkisini göstermek olabilir. Kişinin taşıdığı niyeti başka bir örnek üzerinden başarılı
olduğu görülürse daha önce böyle bir şey düşünmüş bir insanın şiddet uygulama ihtimali artar.
SONUÇ VEREN ŞİDDET BULAŞICIDIR
Genel olarak şiddet bulaşıcıdır. Özellikle sonuç veren şiddet bulaşıcıdır. Şiddet davranışı ister devletler arasında, ister topluluklar isterse de bireysel olsun kullanıldığında sonuç verdiğinde aynı şeyi uygulama konusunda istek duyarlar. Mesela; savaşlardan sonra şiddet davranışları çok artar. Devlet bir model olarak kendi problemlerini şiddet yoluyla çözerse insanlar da aynı yola başvururlar.
YUMRUKLU SALDIRININ ÖZEL BİR ANLAMI YOK
Yumruklu saldırı da şiddet yöntemlerinden herhangi birisi. Yumruklu saldırının özel bir anlamı yok. Yumruk atmakla domates fırklatmak arasında bir fark yoktur. Saldırının biçiminin çok önemi yok ama yumruklu saldırıda daha yakın temasta ve öfkenin daha yoğun olduğunu söyleyebiliriz. Ne kadar yakın temas oluyorsa diyelim ki yumurta fırlatmak daha bir aşağılmaya dönük bir eylemken burada doğrudan öfke tezahürü sözkonusudur.
İnsanlar bu tür davranışları daha çok engellenme durumunda başvururlar. Engellenmeden kasttettiğimizde kendi arzularının gerçekleşmemiş olması ya da aleyhine bir durum gerçekleşmesi kendi istediğinin tam tersi durumda kişi kendisini engellenmiş hisseder ve öfkelenir."
Kategori : GÜNCEL