Akdamar'da ayin yetmedi, hac isteniyor

  • Ana Sayfa
  • Akdamar'da ayin yetmedi, hac isteniyor
Akdamar'da ayin yetmedi, hac isteniyor
Akdamar kilisesinin ibadete açılmasıyla ilgili kararın ardından Ermeni Patrikhanesinden Van'a ilk ziyaret.Abone ol

Akdamar kilisesinin yılda bir kez ibadete açılması kararının ardından Ermeni Ortodoks Ruhani Meclis Başkanı Aram Ateşyan, Van Valisi Münir Karloğlu'nu ziyaret etti. 12 Eylül'de yapılacak ayinin konuşulduğu ziyarette Ateşyan kiliseye hac takılması ricasında bulunacaklarını söyledi.

Ateşyan'ı Van'da ağırlamaktan onur duyduklarını belirten Vali Karaloğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığının, Ermeni cemaati için önemli olan Akdamar Kilisesi'nin new hampshire seo yılda 1 kez ayine açılmasını kararlaştırdığını hatırlattı.

Ateşyan ile bu konuları müzakere edeceklerini anlatan Karaloğlu, şunları kaydetti:

''Valilik olarak, 12 Eylülde Van'a gelecek misafirleri en iyi şekilde ağırlamak istiyoruz. İbadetlerini huzur içinde yapmaları konusunda, Valilik ve kent halkı olarak üzerimize düşen her şeyi yapacağımızı ifade etmek istiyorum. Ne kadar sayıda misafirimizin geleceğini müzakere edeceğiz. Ancak ne olursa olsun misafirlerimizin eylül ayında Van'dan ve Türkiye'den memnun ayrılmalarını arzu ediyoruz.''

Akdamar Adası'ndaki Ermeni Kilisesi'nin bir asırdır ibadete kapalı olduğunu kaydeden Aram Ateşyan ise şöyle konuştu:

''Akdamar Kilisesi, önceden önemli merkezlerimizden biriydi. 1915 yılından sonra kilise elimizden çıkmıştır. Birçok kilise gibi bakımsız durumdaydı. Ama son dönemde Bakanlığın ve Valiliğin sayesinde restorasyona tabi tutuldu. O dönem ki patriğimiz, Kültür ve Turizm Bakanına, kilisenin yılda en az 1 kere ayine açılması ve tepesine hac konulması ricasında bulunmuştu. Ancak o günkü şartlar altında reddedilmişti. Ama bugün mutluluğumuzu ifade etmek istiyoruz. Sayın Valimizin çalışmaları ve Kültür Bakanımızın hoşgörüsü ile bu yıldan itibaren her yıl, eylül ayının ikinci haftası, kutsal hac yortusunu burada kutlamayı umut ediyoruz.''

Eylül ayında burada yapılacak ilk ayinin, bütün dünyanın dikkatini çektiğine işaret eden Ateşyan, ''Bugün Sayın Valimizle bu konu hakkında, fikir alışverişinde bulunmak için buradayım'' dedi.

HAC RİCASI SÜRECEK

Gazetecilerin, ''Kiliseye hac konulması yönünde ısrarcı olacak mısınız?'' sorusu üzerine Ateşyan, ''Israr yok, rica edeceğiz'' dedi.



Kategori : GÜNCEL