Almanya Türk kadın bakanı konuşuyor

  • Ana Sayfa
  • Almanya Türk kadın bakanı konuşuyor
Almanya Türk kadın bakanı konuşuyor
Almanya'da Aşağı Saksonya'da bakan olan Türk asıllı kadın bakan Alman medyasının manşetinde..Abone ol

Almanya'nın ilk Türk kökenli bakanı olan 38 yaşındaki Aygül Özkan "Genç, muhafazalar ve Müslüman" olarak tanımlanırken, sağlık ekonomisi üzerinde duracağını söyledi.

Deutsche Welle'nin sorularını yanıtlayan Aşağı Saksonya Eyaleti'nin Sosyal İşler, Kadın, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanı Aygül Özkan, yeni görevini "çok mutlu, sevinç verici bir durum" olarak nitelendirdi.

Aygül Özkan, bu sorumluluğun getirdiği ağırlığı da taşımak istediğini anlattı.

"İlk olmak tabii kolay değil, herkesin gözü insanın üstünde. İlk olunca diğerlerine de örnek olmuş oluyorsunuz, bir yolu açmış oluyorsunuz" diyen Özkan, bundan sonra birçok yabancı kökenli gencin birçok yere geleceğini umut ettiğini söyledi.

Özkan, bakanlık görevinin bir bölümünün uyumla ilgili olacağını vurguladı ve "Zaten bu uyum konusunu İçişleri Bakanlığı'ndan bu bakanlığa geçirecekler. Bu da yeni bir değişiklik Aşağı Saksonya'da. Çünkü daha önceden İçişleri Bakanlığına bağ dekorasyon lıydı. Yani bu uyum konusu kararını verirken çok söz konusu değildi aslında. Daha çok sosyal işler, sağlık, aile ve kadın işleriyle ilgili. Onda da ekonomiyle uğraşan birisinin gelmesinin faydalı olacağını düşündük. Çünkü orada topladığınız bilgileri bu alanda da çok iyi değerlendirebileceğimizi düşündük. Uyum konusunu sonradan oturduk konuştuk faydalı olur mu olmaz mı. Bu konu bana yabancı değil. Bunu da ilerletebileceğim düşünülerek bana verildi" diye konuştu.

Uyum konusunda partisinin politikalarını sürdüreceğini kaydeden Özkan, Almanca öğrenmenin önemine dikkat çekerken, “Milli entegrasyon planımız var. O çerçevede eyaletler kendilerine göre bir entegrasyon konsepti hazırladı. En önemlisi dil konusu olacak. Genç yaşta Almanca'ya daha fazla ağırlık verilecek" diye konuştu.

2008'DE PARTİ TEMSİLCİSİYDİ

Özkan, 2008 yılında yapılan seçimlerde Hamburg Eyalet Parlamentosu'na Hrıstiyan Demokrat Parti temsilcisi olarak girmeyi başarmıştı.

Aygül Özkan, aynı partiden Aşağı Saksonya Eyalet Başbakanı Christian Wulff tarafından Mechthild Ross-Luttmann'ın yerine eyaletin Sosyal İşler, Kadın, Aile, Sağlık ve Uyum Bakanlığı görevine getirildi. Özkan, yeni görevinin gelecek hafta meclis tarafından onaylanacağını ve yemin töreni yapılacağını belirtti.

Selefi Ross-Luttmann ile görüşecek olan Özkan, eskiden başlatılan projeleri ve devralacağı konuları inceleyeceğini, görevi sırasında daha çok sağlık ve çocukların erken yaşta yuvaya gönderilmesi konularına ağırlık vermek istediğini anlattı.

İŞ ALANI SAĞLAYACAK SAĞLIK EKONOMİSİ ÜZERİNDE DURACAK

Aygül Özkan, gelecekte iş alanı sağlayacak sağlık ekonomisi üzerinde duracağını bildirirken "Sağlık bölümünde eleman sıkıntısı var. Hasta bakımı yaşlı bakımı çok cazip gelen bir iş değil. Bunların daha cazip olması gerekiyor. Gelecekte yaşlılara bakacak insanlara ihtiyaç var. Buna ağırlık vereceğim. Ayrıca yuva yaşında olan çocukları en iyi şekilde eğitim sistemine adapte etmek. Sadece yabancı kökenliler için değil, Alman çocukları için de önemli. Orada çalışmalarım ağırlıklı olacak" diye konuştu.

KENDİMİ HAMBURGLU HİSSEDİYORUM

Hamburg doğumlu olan Aygül Özkan hukuk eğitimi görmesine karşılık telekomünikasyon alanında pek çok şirkette önemli görevlerde bulundu.

Babası ve annesi 1960'lı yıllarda Hamburg'a göçen Aygül Özkan, 17 yıldır evli ve 7 yaşında bir oğlu var. "Kendisini bir Hamburglu olarak hissettiğini ancak Türk kökenini de unutmadığını" belirten Özkan, boş zamanlarında Türk yemekleri yapmayı sevdiğini söyledi.

Özkan, "Zamanım olursa tabii Türk yemeği yapmayı istiyorum. Tabii alışveriş yapmak gerekiyor. Malzeme almak gerekiyor. Diğer boş zamanım olursa, ailemle geçiriyorum. Özellikle seyahate çıkmayı, gezmeyi çok seviyoruz" dedi.

OĞLUMA NOEL'İ DE ANLATIYORUM

Özkan, Bild gazetesinde yayımlanan röportajında da, Müslüman bir kadın olarak neden CDU'ya üye olduğunun sorulması üzerine, "Çünkü CDU'nun değerleri ile kendimi bağdaştırabiliyorum. Aile, dayanışma ve insan sevgisi, bunlar benim için büyük rol oynuyor. CDU dünyaya açık bir parti. Hiç kimsenin parti üyesi olabilmek için Hristiyan olması gerekmiyor" dedi.



Kategori : DÜNYA