Van'ın nergisi ilgi bekliyor

Van'ın nergisi ilgi bekliyor
Yurt dışından ithal edilen nergis çiçeği Van'da kendiliğinden yetişirken bu değer neden ekonomiye kazandırılmıyor.Abone ol

Yurt dışından ithal edilen, İstanbul'daki parklarda kullanılan, Van'da ise kendiliğinden yetişen nergisin ekonomiye kazandırılması isteniyor.

Ana vatanı Avrupa olarak bilinen ancak Van'ın Edremit ilçesinde kendiliğinden yetişen nergis, ilkbaharda hemen her bahçede boy gösteriyor.

Yöre halkı tarafından ''zerrin kadeh'' olarak anılan nergis, Edremit ilçesinde seo ki çocuklar tarafından buket haline getirilerek Van-Edremit kara yolunda satışa sunuluyor.

Bölgedeki çiçek ve bitki türleriyle ilgili araştırma yapan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Gevaş Meslek Yüksekokulu Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şevket Alp, bilimsel adı ''narkissos'' olan nergisin orijinin Avrupa olduğunu söyledi.

Bu soğanlı çiçeğin yıllar önce bir şekilde Van'a getirildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Alp, ''Nergis buraları yurt olarak kabul etmiş ve yayılmıştır. Beyaz ve kırmızımsı olarak bahar aylarında çiçek açan nergisin özellikle Edremit'teki her bahçede popülasyonunun fazla olduğunu görüyoruz'' dedi.

EKONOMİYE KAZANDIRILMASI GEREKİYOR

Nergisin Avrupa'dan ithal edilerek İstanbul'daki birçok parkta kullanıldığına işaret eden Alp, ''Nergis yurt dışından Türkiye'ye getiriliyor. Van'da ise bu bitkilere ait tarlaları görmek mümkün. İnsan gücü olmadan kendiliğinden yetişiyor. Nergis neden buradan İstanbul'a gönderilip ekonomiye kazandırılmasın? Bu avantajı kullanmamız gerekiyor'' dedi.

Nergisin pazarlanmak amacıyla belli bir alanda yetiştirilmesi gerektiğini ifade eden Alp, bu çiçeğin ekonomiye kazandırılması durumunda Türkiye'nin Avrupa'dan nergis ithal etmesine gerek kalmayacağını bildirdi.

Bölgede nergisin çocuklar ve hayvanlar tarafından tahrip edildiğini belirten Alp, ''Nergis ekonomiye kazandırıldığında değer kazanacak ve yöre halkı bu bitkinin kıymetini daha iyi bilecektir'' diye konuştu.



Kategori : GÜNCEL