Ailedeki obezite çocukları da etkiliyor

  • Ana Sayfa
  • Ailedeki obezite çocukları da etkiliyor
Ailedeki obezite çocukları da etkiliyor
Yapılan araştırmalara göre, obez anne ve babaya sahip olmak, çocuklarda obez olma riskini artırıyor. Abone ol

İngiliz araştırmacılar, yaşları 2-15 arasında değişen ve anne ile babası obez olan 7 binden fazla çocuğun obez olma riskinin normal kilolulara göre 12 kat daha fazla olduğunu buldular. Annenin kilosu ile çocuğun kilosu arasında çok güçlü bir bağlantı olduğu belirlendi.

American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bulgulara g turkey hair transplant package öre, bu araştırma ailede görülen obezitenin çocuklarda da risk oluşturduğunu gösteren ilk çalışma olmadığı açıklandı.

Sonuçlar, 2001-2006 yılları arasındaki yıllık ulusal sağlık araştırmasında yer alan 4 bin 432 İngiliz ailesinin verilerini kapsıyor. Her katılımcının kilosu ve boyu ölçüldü; aileler ile çocukları vücut kütle indekslerine göre normal kilolu, aşırı kilolu, obez veya aşırı obez olarak sınıflandırıldı.

Ailelerin yüzde 38'inde en az bir aile ferdinin obez olduğu, yüzde 8'inde ise anne ve babanın ikisinin de obez olduğu tespit edildi. Ailelerin sadece yüzde 14'ünün anne ve babalarının normal kiloda olduğu bulundu.

Çocukluk çağı obezitesi, anne ve babası normal kiloda olan ailelerde yaygın değilken, aile ferdinin her ikisi de obez olan ailelerde çoçukların yüzde 22'sinin obez olduğu belirtiliyor. Ayrıca, iki aile ferdinin aşırı obez olması durumunda ise çocukların yüzde 35'inde obezlik görüldüğü açıklanıyor.

Annenin kilosu babanınkinden daha büyük bir risk faktörü oluşturuyor, çünkü anneler tipik olarak çocuklarının beslenmesini üzerine alıyor.

Uzmanlar, obez olan ailelerin çocuklarında riskin fazla olduğunun farkına varmalarını ve sağlıklı yeme alışkanlığı ile düzenli egzersiz konusunda çocuklarını teşvik etmelerini önerdi. Ayrıca, anne ve babanın yaşam tarzlarıyla çocuklarına rol model olması gerektiği kaydedildi.



Kategori : SAĞLIK