İslamafobiye karşı siperler inşa edilmeli

  • Ana Sayfa
  • İslamafobiye karşı siperler inşa edilmeli
İslamafobiye karşı siperler inşa edilmeli
Portekiz eski Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio "İslamofobi'ye karşı siperler inşa etmeliyiz" dedi. Abone ol

Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi ve eski Portekiz Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio, "Avrupa kentlerindeki çeşitliklere, farklılıklara adapte olmalıyız. Nereden gelirse gelsin, İslamofobi'ye karşı siperler inşa etmeliyiz" dedi.

Sampaio, 'İstanbul Konferansları' kapsamında Beşiktaş'taki Başbakanlık Ofisi'ndeki brifing sonrası Cihan Haber Ajansı'na özel açıklamalar yaptı. İttifakın önemi ve önündeki zorluklar konusunda konuşan Sampaio, Türkiye'nin demokrasiyi güçlend Deniz kumu irmek için verdiği çabadan duyduğu memnuniyeti vurguladı. Soruları cevaplandıran Sampaio, Portekiz'deki otoriter yapının uzaklaştırılmasına ilişkin bilgi verdi. "Bizim çok belirgin bir duruşumuz var. Cumhuriyetin başlangıcında, monarşizm, zayıf parti sistemi ve askeri müdahaleleri reddetmek gibi." diyen Sampaio, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Ancak 14 - 15 sene bazı şeyler mümkün olmadı. Politik çözümler isteniyordu. 1974'teki darbe, günümüzün demokratik rejimine kapıları açtı. Ordunun, bu işteki rolü bu oldu. Demokratik bir ülkeye ihtiyacımız vardı. İki yıl süren karışıklıklardan sonra, 1975 - 1976'da yeni bir anayasamız oldu ve demokrasi başladı. Çünkü Portekiz halkı demokrasi için oldukça hevesliydi. Bunlar bizim ne yaptıklarımız. Sadece Portekiz için konuşuyorum. 1977'de Avrupa Birliği'ne üyelik için başvurduğumuzda, ordu, geçmişteki deneyimlere benzer bir şekilde demokrasi için daha fazla rol oynamak istemedi. Cesur ve iyi eğitimli bir ordu. Ancak sivil otoriteye bağlılar. Bu, bizim ülkemiz için çok iyi bir gelişmeydi."

Darbe sonrası çıkarılan yeni anayasanın Avrupa Birliği'ne başvuruda yardımcı olduğunu anlatan Sampaio, "Bu başvuru, ülkedeki demokratikleşmeyi sağlamlaştırmaktı bir anlamda. Ancak bundan sonra ekonomiyi tartışabilir hale geldik. Kesin olarak, yardımı oldu." dedi.

Portekiz'deki aşırı sağcı partilerde islamofobinin yükselişinden duyduğu endişeyi de ifade eden Sampaio, "Çok sayıda hükümetin de dediği gibi, insanları eğitmeliyiz, insanları aydınlatmalıyız, farklılıkları anlamalıyız. Avrupa kentlerindeki çeşitliliklere, farklılıklara adapte olmalıyız. Bu uzun bir mücadele. Şu açık ki, nereden gelirse gelsin İslamofobi'ye karşı siperler inşa etmeliyiz." şeklinde konuştu.



Kategori : DÜNYA