Bu ilde binlerce kişi çöple doyuyor!

  • Ana Sayfa
  • Bu ilde binlerce kişi çöple doyuyor!
Bu ilde binlerce kişi çöple doyuyor!
Uşak'ta 1000 kişi çöpten geçimini sağlıyor. Aileler de dahil olunca sayı binleri aşıyor. İşte örnek sektör!Abone olGeri dönüşüm merkezi haline gelen Uşak"ta sektörden bin kişi geçimini sağlıyor. Geri dönüşüme teşvik isteyen Uşak TSO Başkanı Karaman, “Böylesine önemli bir sektöre bölge yeterli ilgiyi göstermiyor” dedi

Uşak"ta, son 5 yıl içinde geri dönüşüm sektörü de gelişti. Tekstil, deri, seramik ve gıdanın yanı sıra ayrı bir iş sahası şeklini alan geri dönüşüm sayesinde doğaya zarar veren katı atıklar, yeniden kullanılır hale geliyor. Pet şiş Promosyon Kalem e, tekstil telefleri ve kullanılmış araç lastikleri işlenerek ara mamullere dönüştürülüyor. İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerden kamyonlarla taşınan atıklar, Uşak"taki tesislerde geri dönüşümü sağlanıyor. Konfeksiyon atıkları keçe olarak yatak ve otomotiv sanayisinde değerlendiriliyor. Konfeksiyondan çıkan atıklar elyaf haline getirilip peluş battaniyeye dönüştürülüyor. Eskimiş otomobil lastiklerinden ise futbol ve yürüyüş sahalarında kullanılan kauçuk elde ediliyor.

Sektör haline geldi

Günde 20 ton otomobil lastiği 15 ton kauçuk ve 5 çeliğe dönüştürülürken, 3 büyük işletmede de 2 bin 250 ton pet şişe 2 bin 100 ton polyester elyaf halini alıyor. Sektör en az 1000 kişiye istihdam olağanı sağlıyor. 20"nin üzerinde şifanoz tesisinde günde 200 tonluk tekstil atığının geri dönüşüm yapılıyor. Sadece burada 300 kişi istihdam ediliyor. Tekstil atıklarına daha küçük çapta geri dönüşüm yapan 100"ün üzerideki karnet tesislerinde ise 550 kişi iş imkanı buluyor. Pet şişe ve kullanılmış otomobil lastiklerinin geri dönüşümünün yapıldığı tesislerle birlikte sektör en az 1000 kişiye istihdam yaratıyor.

Geri dönüşüme destek istedi

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Karaman, sektöre bölgeden yeterli desteğin verilmediğini kaydetti. Karaman, “Bizler için olduğu kadar ülkemiz için de bu kadar önemli bir sektör, bölgemizde desteklenmiyor. Bizler gerek Uşak, gerekse bölgemizin kalkınması için yatırımlar gerektiğinin, bunun da destek ve teşvik yoluyla gerçekleşeceğinin farkındayız. Bu yüzden kendiliğinden oluşturduğumuz bu doğal kümenin yeni teşvik kanunu kapsamında bölgemizde desteklenmesini istiyoruz” ifadesini kullandı.

Kategori : GÜNCEL