AK Parti'yi kapatmayla vurdular!

AK Parti'yi kapatmayla vurdular!
Anayasa maratonu ikinci turunda paket delindi. Kendinden çok emin olan hükümet ikinci bir tezkere şoku yaşıyor. İşte bir günün özeti...Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER

ANKARA- Anayasa maratonu ikinci turunda Ak Parti ilk yarasını aldı. Görüşülen 6 maddenin 5'i kabul edildi. Parti kapatmayı zorlaştıran 8. madde reddedildi. Hükümet ikinci bir tezkere şoku yaşamış oldu.

Güne damgasını vuran 8. madde oylama sonucunun yanı sıra 12 saatlik genel kurul maratonunda önemli pek çok tartışma da yaşandı.

Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin ile Bağımsız milletvekili Kamer Genç arasındaki içki polemiği ile başlayan tartışmalar Başbakan Erdoğan’ın İnönü’yü Hitler’e benzetmesine yönelik tepkilerle sürdü.

AK Partililer CHP’lileri vicdanlarının sesleri ile oy kullanmaya davet ederken CHP’liler ise “Tayyip’ten değil Allah’tan korkun” diye oy tartışmasına başka bir noktadan katıldı.

Bayındır'ın taş atan çocukları savunduğu konuşma ise Meclis Başkanı ile milletvekili aras promosyon çakmak ında tartışma yaşanamsına neden oldu.

İÇKİ POLEMİĞİ

Meclis Genel Kurulu açıklandığı gibi sat 12.00’de Anayasa görüşmelerine başladı. İlk tartışma Meclis Başkanı Şahin’in “Bu adam kafayı çekmiş” sözünü söyleyip söylemediği oldu. Söz alan Genç, “Meclis Başkanı bana küfretmiş. Dün de sarhoşsun, içmiş içmiş gelmişsin demiş. Sizi anormal davranışlar içinde görüyorum demiş. ben de sizin davranışınız anormal demişim. TBMM Başkanlığı yüce bir makam. Oraya has davranışlar içinde orayı yüceltecek olmalı. Bir parti militanı gibi davranamaz.”

TUTANAKLARDA KAFAYI ÇEKMİŞ SÖZÜ YOK

Bu arada Meclis tutanakları geldi. Kamer Genç Meclis Başkanı'nı "Kafayı çekmiş gelmiş" diye söyleyip söylemediğini sordu. Şahin, "Söylediklerim burada yazıyor" dedi. Tutanaklarda bu sözlerin yer almadığı görüldü.

Anayasa görüşmelerinin bir başka tartışma konusu ise Başbakan Erdoğan’ın İnönü’yü Hitler’e benzetmesiydi. AK Parti Grup Başkan Vekili Elitaş, İnönü’nin kurtuluş savaşı döneminin değil siyasi parti başkanlığı sürecinin eleştirilebileceğini söyledi.

İNÖNÜ'YÜ HİTLERE BENZETMEK İHANETTİR

CHP’li Anadol’un bu konudaki sözleri ise sert oldu. Anadol, “İnönü’yle ilgili "Yurt dışına gitsin, sürelim" diyen milletvekilleri vardır. Şimdi kaç sene geçmiş. 61'de bu salonda Talat Aydemir ayaklanmasını bastıran İnönü kapıdan içeri girdiğinde tüm Meclis ayakta karşılayarak demokrasi kahramanı olarak karşılamıştır. Tabiki eleştirilir. Ama onun dozunu arttırarak insanlık tarihi içindeki en büyük suçlulardan birine Hitler'e benzetmek gaflet dalelet ve hıyanettir” dedi.

TAYYİP'TEN DEĞİL ALLAH'TAN KORKUN!

AK Parti ile CHP milletvekilleri arasında sık sık oy kullanmayla ilgili tartışma yaşandı. CHP'li Ali Rıza Öztürk "Liderlerden korkarak oy kullanmayın. Allah'tan korkun, Tayyip'ten korkmayın. Başbakanın emir ve talimatlarına göre değil, ondan korkarak değil, 1 mart tezkeresinde olduğu gibi özgürce, vicdanlarınızın sesini duyarak oy kullanırsanız hakkın hukukun sesine kulak vererek oy kullanırsanız” dedi.

AK PARTİ'DEN VİCDAN ÇAĞRISI
OYLAMA SONUÇLARI
VE TÜM DETAYLAR HABERİN DEVAMINDA...

[PAGE]

AK PARTİ’DEN CHP’YE VİCDAN ÇAĞRISI

AK Partili İsmail Bilen ise CHP’yi oy kullanmaya çağırdı. Bilen, “82 Anayasasına oy vermediğinizi söylüyorsunuz hem de bu Anayasaya karşı hazırlanan düzenlemeye oy vermiyorsunuz. Miletimiz sizi ibretle izliyor. Biz en azından kabinlere girip oy kullanıyoruz. Siz ise bizi ibretle izlemekle yetiniyorsunuz. Ya siz kendinize güvenmiyorsunuz. Ya da birileri size güvenmediği için oy kullanmanızı engelliyor. Kendinize saygınız varsa perdeyi kapatıp oyunuzu kullanın” dedi.

OY KURALLARI BOZULDU

Parti kapatmayı zorlaştıran 8. maddenin 330 oyun altında kalarak paketten düşmesi Meclis Genel Kurulu’nda soğuk duş etkisi yarattı. Bu durum zan altında kalan AK Partili milletvekillerinin oy verme kurallarını da bozmasına neden oldu. Özellikle AK Partili milletvekilleri kabine girmeden oy kullanmaya başladı.



Kategori : POLİTİKA