Özellikle kaçak getirilen cihazlar vergi ödemediği için Maliye'nin bu konuda büyük kaybı oluyor. Zaman'ın haberine göre, söz konusu boşluğu gören Uygur asıllı girişimci Sabir Boğda, dünyanın en büyük telefon anakartı üreticilerinden Hong Kong merkezli Forme Communication Tecnology ile Türkiye'de ortak telefon üre trapianto di capelli timi konusunda anlaştı.
Sabir Boğda, 3 milyon dolar yatırım yaparak cihazların tasarımından üretimine kadar yüzde 75'lik oranını Türkiye'de gerçekleştireceklerini ifade ediyor.
Hong Kong'lu ortağıyla Türkiye'de cep telefonu üretimi için Forme Elektronik Türkiye'yi kuran girişimci Sabir Boğda, yıllık 1,2 milyon adet üretim kapasitesi olan yeni bir hat kurmuş. Botech Elektronik'le ortak üretim anlaşması yaptıklarını söyleyen Boğda, 'coordinate files', 'boom list' ve 'gerber file' gibi teknik süreçleri de Türkiye'de yapacak. Maliye'nin yurtdışından getirilen 200 liranın altındaki telefonlara uyguladığı 50 liralık maktu verginin yerli üreticilere de uygulanmasından yakınan Boğda, "Bakanlıklarla görüşüyoruz.
Söz konusu verginin kalkmasına Maliye Bakanlığı da yeşil ışık yaktı. Uygulamanın kalktığı günün yarını seri üretime başlayacağız." sözlerine yer verdi. Üretim maliyetlerinin Çin'le aynı olduğu, verginin kalkması durumunda 50 liralık avantajla piyasada bulunacaklarını söyleyen Boğda, "Bu durumda Türk tüketicisi de yerli malı tercih ederse, 1 milyar lira ülkede kalır." diyor. Ayrıca, talebe göre üretim kapasitesini artıracaklarını söyleyen Boğda, yeni istihdam da oluşturacaklarını söyledi. Sabir Boğda, yılda 4,5 milyar dolar tutarında telefon ithalatı yapan Türkiye'nin bu rakamı düşürmek ve yerli telefon üretebilmek adına getirdikleri teknolojinin Avrupa ve dünyada yapılan ürünlerle rekabet edebilecek kalitede olduğunu savundu.
Kategori : BİLİM - TEKNOLOJİ