X-Ray'ler tehlike mi saçıyor?

X-Ray'ler tehlike mi saçıyor?
Çıplak gösteren X-Ray'ler görüntüleri kaydediyor mu? X-Ray cihazlarından çıkan radyasyon sağlığımızı nasıl etkiliyor? Abone olHavaalanlarına güvenlik kontrolü için yeni kuşak ‘tam vücut tarayıcıları’ konulması ve yolcuların çıplak görüntülenmesi son haftaların tartışmalı güncel konusu. Bazı havaalanlarında bunlar denenmekte ya da kullan metal kalem ılmakta.

Giysilerin içine gizlenmiş her türlü maddeyi bu çeşit tarayıcılar gösterebiliyor. Alışılagelmiş tarayıcılarla fark edilmeden geçirilebilen metalik olmayan seramik bıçak gibi silahlar ve bazı patlayıcılar, ekranda görülebiliyor. Tartışmalarda özellikle çıplak resimlerin insan onurunu kıracağı ve kişisel gizliliği gözler önüne sereceği üzerinde duruluyor. Ayrıca tarayıcıların, ağız, kulak ve rektum içine yerleştirilmiş maddeleri bulamayacağı da vurgulanıyor.

Çıplak tarayıcılar Avrupa’da şimdilik deneme amaçlı olarak kullanılıyor, yolculardan izin alınarak. 2008’de AB-Komisyonu çıplak tara- yıcılara izin verilmesini önerdiyse de Avrupa Parlamentosu bunu durdurdu. Fiyatları 100.000 ile 200.000 dolar arasında değişen bu yeni kuşak çıplak tarayıcılar bugün Londra, Amsterdam, Zürih, Moskova ile ABD’nin, Avusturalya’nın ve İsrail’in çeşitli havaalanlarında denenmekte ve sanıldığından daha çok sayıda kullanılmakta. ABD’de bu çeşit tarayıcılardan 200 kadar var ve 300 adet de ısmarlanmış.



Kategori : EKONOMİ