Günde 1.000 liralık kazanca kazanç elde etmek ister misiniz?
İşi olmayan kaç kişi bu soruya 'hayır' diyebilir ki?
Vatan'ın ekonomi yazarı Ercan İnan, Atatürk Havalimanı'nda yaşananları yazı konusu yaptı.
İnan yazısına öncelikle fiyatların kabarıklığından başladı:
Dün sabah bir akrabamı uğurlamak üzere Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’ndeyim. Döviz almamışız. Uçaktan inip taksiye bindiğinde ihtiyaç olacağından terminaldeki döviz bürosundan 100 dolar alalım dedik.
Demez olaydık. Ben hayatımda böyle soygun görmedim.
Tamam havaalanlarında soyguna alışığız. İnce belli bardakta çayı 10 TL’ye hatta yeri geliyor 15 TL’ye içip sesimizi çıkarmıyoruz.
Çünkü itiraz etsek “En iyi çaydan hazırlıyoruz, yetmez içine sevgimizi katıyoruz” filan diyerek kendilerini savunabilirler.
DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK!
Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama seo nın olmadığını iddia eden Vatan yazarı sözü, havaalanlarındaki döviz bürolarına getirdi:
Ancak fiyatı belli dövizi satın alırken yüzde 6’nın üzerinde fark ödemek insanı acıtıyor. “Bu kadar pahalıya alıyorsam herhalde arkasını Barack Obama’nın benim için özel olarak imzaladığı koleksiyonluk bir 100 dolar verecekler” diye düşündüm ama öyle de olmadı.
Dün sabah saat 10 civarında Atatürk Havalimanı’ndaki döviz bürolarında doları 1.4900 TL’den alıyorlar 1.5671 TL’den satıyorlardı. Yani alışla satış arasında yüzde 5.15’lik inanılmaz bir marj var. Diğer para birimlerini de not ettim. Euronun alış fiyatını 1.9190 TL, satış fiyatını ise 2.0161 TL olarak deklare etmişlerdi. Orada da yüzde 5’in biraz üzerinde bir marj söz konusu.
Marjın ötesinde deklare edilen rakamların piyasa rakamları ile yakından uzaktan alakası yok.
Havaalanında tabelada doların satış fiyatı 1.5671 iken, telefonumdan kurlara bakıyorum serbest piyasada o an geçerli dolar kuru 1.5380 TL olarak geçiyor. Euro için de 1.9640’lık satış fiyatını görüyorum Matrix’ten.
Dünyanın hangi havaalanına giderseniz gidin böyle bir marjla karşılaşmanız mümkün değil.
KAZIK OĞLU KAZIK DÖVİZ BÜROSU
İnan'ın isyanı bununla da sınırlı değil. Döviz işlemlerinde komisyona da tepki gösteren ekonomi yazarı yazısını şöyle sürdüdü:
Peki sadece kızdıran bu marj mı?
Değil tabii ki. Bir de ne anlamı var ise yüzde 4’lük komisyon dayıyorlar.
Tabelada zaten şişirilmiş ve 1.5671 TL’ye çıkarılmış doların fiyatı. Komisyonla birlikte oldu mu 1.6329 TL.
Vallahi Maliye Bakanlığı’nı geçmişler. Benzinde, cep telefonunda verginin vergisini alan Maliye bile yanınızda daha insaflı kaldı.
Kazık oğlu kazık döviz alım satım bürosu..
Baktım etrafta bir kaç tane daha var.
Anlaşmışlar gibi hepsinin tabelasında aynı rakamlar.
Normalde piyasada satış fiyatı 1.5380 olan doları 1.5671 TL olarak ilan ediyorlar, üstelik satarken bir de komisyon ekleyip fiyatını 1.6329 TL’ye getiriyorlar. Hadi haksızlık etmeyelim. Verdikleri dekonta baktım, o fiyatın içinde 30 kuruşluk Banka Sigorta Muamele Vergisi var. Onu düşünce vergisiz muamele 1.6299 TL’ye geliyor.
Sıra bekliyorum, önümde belli ki uçaktan yeni inmiş bir yabancı var. 1.000 dolar bozdurdu karşılığında bin 490 TL alabildi. (Havaalanında değil, 2 kilometre ileride Yeşilköy’de bir dövizcide bozdursa bin 525 TL alır, Sultanahmet’e gidiyorsa taksi parasını çıkarırdı.)
O destenin içinden 100 dolarlık bir banknotu 30 saniye sonra bana 163.29 TL’ye sattılar... Diyemiyorum, amiyane tabirle resmen kakaladılar.
Hesabı böyle yapınca büronun gerçek kazancı yüzde 10’a yakın çıkıyor. 100 doları 149 TL’ye al, anında 163 TL’ye sat.
İŞSİZLERE ALTIN ÖNERİ
İnan yazısının finalinde kara mizah yapmaktan kendini alamadı:
Güzel iş valla.
İşsiz gezip, iş arayanlara şiddetle öneririm.
Gidin havalimanının içindeki döviz bürolarının önünde bekleyin.
Döviz bozdurmak ya da döviz almak isteyene biraz daha insaflı fiyatlar verin.
Günde 1.000 liralık kazanca kazanç demezsiniz vallahi.
Kategori : EKONOMİ