Türkiye'de ilk kez yapılan ve 12 şehri kapsayan "Prostat Kanseri İnsidans Çalışması"nın ön raporunda, prostat kanserinde belirgin bir artış olduğu, prostat kanserinin erkeklerde akciğer kanserinden sonra ikinci sıraya yerleştiği ve mesane kanserinin üstüne çıktığı görülüyor.
Prostat kanserinin sıklığı ve ölüm oranları ülkeden ülkeye değişkenlik gösteriyor. Bu yaşlı bakışıcı oranlar, Batı ülkelerinde gelişmekte olan ülkelere göre genellikle daha yüksek.
40 YAŞ ÜSTÜ ERKEKLER ÜROLOĞA
Türkiye'de önceki yıllarda Asya ülkelerine benzer oranlarda prostat kanseri vakaları görülürken, şimdi Akdeniz ülkelerine yakın oranda görülüyor. Bunun değişik faktörleri olmakla birlikte alışkanlığı önemli bir faktör.
Hastaya erken teşhis yöntemleriyle kolayca tanı konulup tedavi edilebiliyor. Bu nedenle erkeklerin 40 yaş üzerinde şikayeti olsun veya olmasın yılda bir defa üroloğa başvurmaları gerek.
ÖNCE KAN TESTİ
Erkekler prostat için ürologa parmakla muayenes ve prostat ameliyatı nedeniyle gitmek istemiyor. Ancka bugün muayeneden önce kan tetkiki (TPSA) yapılıyor ve ondan sonra duruma göre muayeneye geçiliyor.
Prostat, hemen rektumun önünde yer aldığı için ancak parmakla rektal muayenede hissedebilir. Bu muayene ile prostatın genel büyüklüğü, herhangi bir bölgesinde düzensizlik ve/veya sertlik olup olmadığı hakkında bilgi sahibi olunur.
PROSTATIN BELİRTİLERİ
Hastalığın belirtileri, idrar kuvvetinin azalması, idrara başlamakta güçlük, kesik idrar yapma, idrarın sonunda damlama, idrarı tam boşaltamama hissi ve idrarda kan olarak sıralanıyor.
İYİLEŞME ORANLARI
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, 50-60 yaş aralığında yüzde 40'larda olan iyi huylu prostat irileşmesi 60'lı yaşlarla beraber yüzde 70'lerin üzerine çıkıyor. 50'li yaşlarda yüzde 10 oranında görülen prostat kanseri ise 60'lı yaşlarla beraber artıyor ve yüzde 40'lara kadar çıkıyor.
Kategori : SAĞLIK